www.grenaa-klinik.dk

Øre-Næse-Hals kirurgisk klinik i Grenaa

Spørgsmål om dræn i ørerne

Hvad er trommehindedræn?
Et trommehindedræn er et lille plastikrør på ca. 2 mm. Drænet har form som en lille trisse med en krave både på indersiden og ydersiden af trommehinden. Dette gør at drænet sidder godt fast.
Undertiden anvendes andre typer af dræn, der har lidt større modhager eller diameter. Dette anvendes i situationer, hvor et almindeligt dræn udstødes for hurtigt.

Hvor længe bliver dræn siddende?
Oftest ligger dræn i trommhinden i 6–12 måneder. De fleste falder ud af sig selv.

Hvornår kontrollerer man efter drænindsættelse?

6 mdr. efter operationen, ser vi barnet til første kontrol.

Drænkontrol ca. hver 6 mdr. indtil drænet falder ud.

Ved behov. Hvis barnet får smerter i ørerne, det har flydt fra ørerne i flere dage, eller man blot har indtryk af, at drænene ikke fungerer, som de skal.

Hvorfor skal der kontrolleres?
Når drænet er faldet ud, er det vigtigt at konstatere, om de forhold, der førte til drænbehandlingen, er gået i orden, eller om der er tilbagefald. I så fald kan fornyet drænbehandling komme på tale.
Vi undersøger, om hørelsen er normal, og om trommehinden er ophelet, efter drænet er udstødt.

Gør det ondt at blive renset ved kontrollerne?
Ved de fleste oprensninger gør det ikke ondt at få renset ørerne. Hvis der er skorper, bruger vi normalt vatpinde eller små tænger. Nogle gange suger vi ørerne med et mikrosug, og dette opleves ofte ubehageligt. Det er især lyden af suget, der er ubehagelig.

Hvad sker der, når det flyder fra et øre med dræn?
Når et øre med dræn flyder, betyder det, at der er væske i mellemøret. Det sker ofte som en følge af, at barnet er blevet forkølet. Det gør som regel kun ondt de første 1-2 timer. Derefter er de fleste upåvirkede.

Hvad gør man, når det flyder?
Man bør kontakte klinikken én af de nærmeste dage.
Øreflåd bør ikke overlades til sig selv, med mindre det meget hurtigt holder op af sig selv.
Drænet kan risikere at falde ud i forbindelse med, at øret flyder.
Hvis barnet bliver set hos os, renser vi i reglen øret og ordinerer øredråber og eventuelt eddikeskylning. Nogle gange gives antibiotika i form af tabletter eller mikstur.

Hvornår skal man have mistanke om, at drænene er faldet ud?
Nedsat hørelse, uro om natten og klager over smerter kan være tegn på problemer.

Må man bade med dræn i ørerne?
Ja. De fleste drænbørn bader helt uden problemer, også i svømmebassin. Dog bør man ikke bade lige efter operationen, før ørerne er kontrolleret hos ørelægen.
Hvis der ofte er flåd fra ørerne, efter at drænene er sat i, fraråder øreklinikken af og til badning. Eventuelt kan man aflukke ørerne med silikonepropper eller vat. En speciel smart aflukning kan laves med en såkaldt "Ørebandit". Læs mere om denne på http://www.earbandit.dk/