www.grenaa-klinik.dk

Øre-Næse-Hals kirurgisk klinik i Grenaa

Hørelsen

Hørelsen

Når en lyd opfanges af øret og ledes til trommehinden, overføres lydbølgen via mellemøreknoglerne til høresneglen. I høresneglen omdannes lydbølgerne til nerveimpulser, der sendes til ”hørecenteret” i hjernen, hvor lyden opfattes.  Et høretab kan skyldes sygdom i ørets lydledning (øregang, trommehinde eller  mellemøre), ørets lydregistrering (høresneglen) eller i de centrale hørebaner  (hørenerve eller hørecenter).

En hørenedsættelse berører oftest de høje toner – ”diskanten” – hvorfor særligt kvindestemmer kan være svære at forstå. Da diskant-lydene i det danske sprog har stor betydning for vores evne til at orientere os under en samtale mellem flere deltagere, kan gruppesamtale med baggrundstøj virke anstrengende selv ved blot mindre høretab.

Den hyppigste årsag til hørenedsættelse er aldersforandringer i høresneglen. Det kan afhjælpes med høreapparater.

Høretab grundet forandringer i høresneglen er ofte ledsaget af lydfænomener, som øresusen, ”maskinstøj” og lignende – også kaldet tinnitus. Mange med  tinnitus oplever en reduktion af generne ved brug af høreapparater, særligt af typen ”ørehængere”. Forandringer i høresneglen er oftest af permanent karakter og til tider en fremadskridende tilstand, der ikke kan kureres med hverken medicin eller operation. Men ved valg af det korrekte høreapparat, kan høreevnen forbedres markant og give livskvaliteten et løft.